top of page

EEN BEETJE GESCHIEDENIS...

1997

1999

2002

2005

2010

2012

2015

2017

2020

Een groep Belgische supporters besluit om samen hun reis naar Nice in Frankrijk te organiseren om het Belgische nationale team van Fed Cup te steunen. Een ervaring die de komende jaren steeds meer zal worden herhaald.
Deze kleine groep trouwe supporters komt regelmatig samen op nationale teambijeenkomsten. Onder hen lanceerde Jean Timbermont het idee om een vaste steungroep op te richten: het “ Belgian Tennis Team ”. Het haalt zijn sporen in Pau, Frankrijk, voor een Davis Cup-bijeenkomst.
Het "Team" is gegroeid, evenals de interesse in het Belgische tennis. Zozeer zelfs dat deze groep besloot om de facto een vereniging op te richten in de faciliteiten van de TC Geronsart: de “ Belgian Tennis Fans ” waren geboren! Aan het hoofd staat een commissie bestaande uit Gilbert Martens (Nationaal President), Daniel De Cuypere (Vice-President NL), Jean-Claude François (Vice-President FR), Werner Cleiren (Penningmeester) en Pierre Doignies (Secretaris). Voor de gelegenheid hebben de Belgische tennisfans zelfs een peetvader en een peetmoeder: Olivier Rochus en Els Callens.
De “BTF” voor goede vrienden blijft reizen van Sevilla naar Charleroi, via Bree, Portschach, Doornik, Luxemburg, Rijeka… Altijd om Belgische spelers aan te moedigen tijdens Davis Cup- en Fed Cup-wedstrijden, maar ook tijdens toernooien.
Er komt een nieuw comité, bestaande uit Jean Timbermont (Nationaal President), Ludwig Verrijcken (Vice-President NL), Jean-Claude François (Vice-President FR), Josée Dupont (Penningmeester) en Pierre Doignies (Secretaris). De wereldtournee gaat dan verder: Luik, Oostende, Knokke, Madrid, Lausanne, Bergen, Bydogoszz, Hasselt, Antwerpen,… Zoveel steden en toernooien waar het applaus van de BTF weerklonk. Met in het bijzonder een nieuwe finale in Fed Cup, in 2006!

Het comité evolueert en kiest een nieuwe Nationale voorzitter: Ludwig Junius.

De Belgische Tennis Fans blijven het Belgische tennis steunen, hoewel minder in deze overgangsperiode na het formidabele tijdperk van Justine Henin en Kim Clijsters.

 
BTF staat al 10 jaar voor veel veranderingen. Na het vertrek van Pierre Doignies en het overlijden van Jean-Claude François (2013) is het comité van slag. Een nieuw team wordt opgericht door Mimi Vertommen aan te stellen als penningmeester en een jaar later twee nieuwkomers te verwelkomen: Yves Colet en Pascal Giltaire. Dit was een kans voor de Belgische Tennisfans om zijn nationale karakter te benadrukken door de zogenaamde gemeenschapsfuncties te schrappen. Alle leden van het comité werken onder de Belgische vlag.

Met een terugkeer naar de Davis Cup-finale wint de BTF aan populariteit en besluiten steeds meer trouwe supporters zich bij de groep aan te sluiten.

Dit is met name het geval bij Sébastien Bours die vanaf 2016 Ludwig Verrijcken in de commissie zal vervangen. Datzelfde jaar kreeg het BTF-logo een facelift om de opening van een nieuw sterk tennistijdperk te markeren.

Weer een uitzonderlijk jaar met gekke sferen voor de BTF in Fed Cup, zonder een nieuwe Davis Cup-finale te vergeten. Een prachtig jaar dat zal eindigen met een uitzonderlijke Algemene Vergadering met de aanwezigheid van Kim Clijsters, gevolgd door een reis naar Lille die in de analen zal blijven staan. Dit jubileum staat ook in het teken van een nieuwe peter en een nieuwe meter: Elise Mertens en Arthur De Greef doen deze eer aan de BTF!

Om de groep supporters verder te ontwikkelen, wordt het officieel een vereniging met rechtspersoonlijkheid. De " Belgian Tennis Fans VZW " gaat van start! Een belangrijke stap, vol erkenning in de tenniswereld en we richten ons jaar op de verder uitbouw!

Helaas is het ook het jaar dat het coronavirus de hele wereld op zijn kop heeft gezet en BTF heeft verhinderd ten volle te genieten van zijn nieuwe status.

Het is niettemin duidelijk dat er nog een nieuw hoofdstuk moet worden geschreven. Van de kleine groep supporters tot de honderden leden op zijn hoogtepunt, de Belgische Tennisfans hebben een lange weg afgelegd en … zijn vastbesloten om te blijven. Om het Belgische tennis, zijn getalenteerde spelers en speelsters, te blijven steunen.

 

Doe mee en laat ons samen de rest van dit geweldige avontuur schrijven!

TO BE CONTINUED...

bottom of page